Verzorging

Hanging Baskets hebben aandacht en onderhoud nodig. Hieronder een aantal tips.

Water geven

Water geven staat centraal bij het verzorgen van hanging baskets. Dat is ook logisch, want alle omstandigheden zijn “gunstig” voor snel uitdrogen van de grond. Dat staat in geen enkele verhouding tot planten die gewoon in de grond staan en zelfs niet tot planten in bakken en potten. ‘s Avonds water geven heeft nogal wat voordelen. De verdamping is dan niet zo groot als overdag en de planten hebben de hele nacht de gelegenheid om zich vol te zuigen. In perioden met koud somber weer echter kan beter ‘s morgens water worden gegeven.

Hoeveel water er precies moet worden gegeven is niet eenvoudig te bepalen. Er zijn te veel factoren die dat (mede) bepalen. Te veel water wordt niet gemakkelijk gegeven. De te veel gegeven hoeveelheden lopen immers gemakkelijk weg. Voorkom in elk geval dat de grond helemaal uitdroogt, want dan is weer goed vochtig maken heel moeilijk. Dompelen, zeggen we dan wel eens.

Voeding

Voldoende voedsel is steeds uitermate belangrijk. Als er veel water wordt gegeven, zal een deel van het voedsel met het gietwater verdwijnen. Dat moet dus gecompenseerd worden. Extra voedsel geven, bij voorkeur tweewekelijks, vanaf ongeveer een maand na het zelf inplanten of aankopen van een basket, is gewenst.

Snoeien

De meeste planten reageren zeer gunstig op het wegnemen van uitgebloeide bloemen. De bloei gaat dan veelal langer door. Bovendien zijn uitgebloeide bloemen vaak ontsierend en kunnen ze ‘smet’ veroorzaken. Lelijke blaadjes worden tegelijkertijd met een schaartje weggeknipt. Desnoods kan men ertoe overgaan soorten die wel heel sterke groei vertonen wat in te tomen, om andere de gelegenheid zich goed te ontwikkelen. Overigens helpt dat meestal maar even, want sterke planten reageren op snoei vaak met nog sterkere groei.

Vraag & Antwoord

1. Algemene verzorging
Hoeveel werk heb ik aan het onderhoud van een hanging basket?

 • een hanging basket heeft regelmatig verzorging nodig (water geven, extra voeding geven, uitgebloeide bloemen verwijderen). Zorg ervoor dat als je op vakantie gaat iemand de zorg van de basket overneemt.

Wanneer kan ik een hanging basket buiten hangen?

 • Vanaf half mei kan de basket buiten gehangen worden. Het gevaar voor vorstschade is na de ‘ijsheiligen’ meestal voorbij. Als de basket eerder buiten gehangen wordt, houd dan de weersverwachting in de gaten. Wordt er nachtvorst voorspeld, zet dan de basket even in de schuur of dek de basket af voor de nacht.

Hoe lang kan ik plezier hebben van de hanging basket?

 • Indien u de éénjarige planten goed verzorgt, bloeien ze zeker tot half oktober (of tot het vriest). Daarna loopt de bloei hard terug. Het wordt tijd voor herfstplanten in de hanging basket.

Waar kan ik de basket het beste ophangen?

 • Bij voorkeur op een plek waar een redelijk aantal uren zon is. De planten groeien en bloeien veel minder als de basket constant in de schaduw hangt.

Wat moet ik méér doen dan water en voeding geven?

 • Aangeraden wordt om uitgebloeide bloemen en oude of lelijke blaadjes regelmatig weg te nemen en lange takken terug te knippen. Dit bevordert een compacte, volle groei en bloei.

2. Water geven
Waarom moet ik de hanging basket meer water geven dan de rest van de tuin?

 • Doordat de hanging basket rondom door lucht wordt omgeven, is de verdamping van vocht vanuit de basket veel groter dan in de rest van de tuin.

Hoe vaak moet ik de hanging basket water geven?

 • Tijdens warme zomerdagen hebben de hanging baskets dagelijks water nodig. Geef echter niet te overvloedig water, anders rotten de wortels van de planten.
 • Tijdens de rest van het seizoen dient regelmatig gecontroleerd te worden of de potgrond niet te droog wordt.

Moet ik de basket ook water geven als het geregend heeft?

 • Na een paar weken zijn de planten zo ver gegroeid dat ze de potgrond volledig bedekken. Nu loopt veel regenwater via de bladeren naast de basket. Ook als het geregend heeft, moet nu regelmatig gecontroleerd worden of de potgrond niet te droog is.

Op welke manier kan ik het beste water geven?

 • Giet voorzichtig op de potgrond en gun de grond de tijd om het water op te nemen.
 • Loopt bij het gieten het water direct over de rand dan is de grond uitgedroogd en neemt moeilijk water op. Dan beetje bij beetje gieten om de grond weer vochtig te maken. Blijf gieten totdat er water onder uit de Basket begint te druipen. De potgrond is verzadigd en de ‘watervoorraad’ is gevuld. Nog beter is om de hele basket onder te dompelen in het water (emmer/vijver). Lijkt erg drastisch, maar is beste manier om uitgedroogde basket weer vochtig te krijgen.

Wanneer kan ik het beste water geven?

 • Water geven kan het best ’s morgen of ’s avonds gedaan worden, omdat overdag het water sneller verdampt.

3. Extra voeding geven
Waarom moet ik extra voeding geven?

 • Er staan zo’n 10 tot 12 planten op een paar vierkante decimeter en de basket is hooguit 15cm tot 20cm diep. Water en voedsel zijn in grote hoeveelheden nodig.

Wanneer moet ik beginnen met extra voeding te geven aan de basket?

 • De planten in de basket hebben voor de eerste 3 tot 4 weken voldoende voedsel in de potgrond. Geef na de 4e week 1x per week vloeibaar plantenvoedsel.

Hoeveel extra voeding kan ik geven?

 • Gebruik ruime hoeveelheden, bijvoorbeeld 1½ maal de hoeveelheid die staat aangegeven op de fles. Ook hierbij blijven gieten tot de basket vanonder begint te druipen.